Conform Eurostat, în 2014 salariul mediu net în Germania era de 2054 Euro. E un calcul mediu pentru ca aici negocierile salariale se duc la nivel de salariu brut. Ajungi să plătești taxe mai mari sau mai mici în funcție de clasa de taxare în care te afli, în funcție de statutul marital. Ești necăsătorit, plătești taxe mai mari. Cele mai mari. Ești căsătorit și tu ai salariul cel mai mare, altă clasă de taxare și tot așa, toate variantele. În Germania nu este acceptată căsătoria între persoane de același sex, dar cu toate astea recunosc parteneriatul civil ce aduce taxe mai mici pentru cei doi. Tocmai de asta, acum se dorește introducerea parteneriatului civil și pentru cuplurile heterosexuale, pentru a scapă de taxele atât de mari.
Cu toate taxele și costurile mari pentru anumite servicii, prețurile pentru coșul zilnic sunt similare celor din România. Am luat în calcul prețurile medii pentru alimenetele de bază. Evident că variantele bio sunt sensibil mai scumpe, evident că există branduri consacrate care îți cer să scoți mai mulți bani din buzunar. Lista de cumpărături arată cam așa:
- 10 ouă – 0.99 euro
- Unt – 0.99 euro
- Lapte 1.5% grăsime – 0.55 euro (+4 cenți pentru 3.5% grăsime)
- Pâine neagră – 1.69 euro (nouă ne cam ajunge 4-5 zile)
- 1 pui de 1kg – 4.49 euro
- 1kg carne de porc feliata, pentru grătar – 6.98 euro
- 1l ulei – 1.29 euro
- 1 kg de pulpe de pui – 2.54 euro
- 800g somon congelat – 3.89 euro
- legătură de legume pentru supă (morcov, pătrunjel, țelină, praz) – 1.49 euro
- 1kg morcovi – 1.49 euro
- 1kg de vinete – 2.99 euro
- 1kg zucchini – 2.99 euro
- 1 caserolă de ciuperci – 1.79 euro
- 1 broccoli – 1.26 euro
- 1kg ceapă – 1.49 euro
- 1kg roșii – 1.59 euro
- Salată verde – 0.79 euro
- 1 lămâie – 0.39 euro
- 1kg banane – 1.69 euro
- 1 kivi – 0.39 euro
- 1kg mere – 1.49 euro
- Sos paste Barilla – 1.99 euro
- Paste – de la 0.49 euro (în funcție de marcă)
- Mozzarella – 0.55 euro (cam pentru doua porții)
- Roșii întregi în sos – 1.25 euro
- 2l Pepsi – 1.29 euro (+0.25 euro sticla)
- Fusecuri asortate – 0.99 euro
- Cutie cereale – 0.95 euro
- 1kg înghețată – 1.99 euro
- Eșență de rom – 0.49 euro
- Zahăr vanilat – 0.25 euro
- 1kg făină – 0.32 euro
- Pizza Ristorante congelată – 1.99 euro
- Baghetă cu unt și ierburi aromate congelată – 0.59 euro
- 1 cutie de ceai – 1.79 euro
- Vin Italienesc (alb, roșu, rose) – 2.59 euro
Photo credits https://www.facebook.com/Rewe
Draga Andreea, esti pe varianta falsa. Preturile afisate de tine care zici ca se practica in Germania sunt mai mici decat in Romania chiar si cu 40%, incepand chiar cu primul produs, 10 oua la MegaImage sunt, alea mai mici si mai ieftine, cam 6,7 Roni,cele eco-bio trec de 12 roni . Socoteste la 4,5 euro si ai sa te lamuresti. Daca mai pui si diferenta de venituri,net defavorabila noua, o sa ai situatia reala a cosului zilnic al romanilor ( 2054 euro net nu are leafa nici presedintele tarii ! ). N-am inteles de ce preturile la acelasi lant de magazine sunt mai mici in tarile vestice decat in Romania. Acum vreo 15 ani in Spania la Carefour produsele erau mai ieftine cu 10-15 la suta decat la Carefour din Bucuresti-Militari.Cineva mi-a spus ca romanii sunt tzepuiti de fraieri,nu mai au productie proprie si aduc din exterior si astfel costurile cresc. Explicatia nu mi se pare plauzibila intrucat alte cheltuieli cum ar fi cele cu salariile sunt mult mai reduse in Romania. Nu imi inchipui ca cineva in occident ar muncii pe 200-300 euro lunar cat castiga o casiera in Romania. Ai tu un raspuns ? In rest, toate cele bune.
Salut, Alex! Scuze de intarziere, am fost intr-o scurta calatorie in Berlin. Sunt intru totul de acord cu tine pentru ca exact acelasi lucru am vrut sa-l subliniez si eu….faptul ca in Germania preturile la alimente sunt similare sau chiar mai mici decat in Romania. Intr-o tara in care salariul mediu e 2000 de euro, ei cumpara oulele la fel ca in Romania unde salariul mediu e de 400 de euro. Analiza cu Carrefour sau celelalte lanturi din Romania a fost facuta de jurnalistii de la Gandul avand ca scop acelasi lucru….in Romania platim nejustificat mai mult ca sa traim!
Incercati sa induceti in eroare oamenii. Sa va dau numai cateva motive:
1. Din cele 4 lanturi de magazine din Romania, cel putin 2 sunt recunoscute ca ffff scumpe: Mega Image si Billa (nici cu celelalte 2 nu mi-e rusine…). De ce nu ati mers la Kaufland si Auchan (Kaufland fiind cel mai raspandit in tara)? Acolo veti gasi preturi fff bune. Sa nu mai spun de Lidl sau Peny!
2. De ce ati ales locatii din Bucurestu (capitala), iar din Germania din afara capitalei?
3. De ce in Germania ati ales Rewe (din cate stiu eu, este un fel de Lidl sau Aldi) si Hit (din pacate necunoscut pt. mine) si nu ati ales ceva asemanator cu ce avem noi aici?
4. De ce preturile de la magazinele din Romania sunt afisate pe cele 4 magazine, apoi s-a facut o medie, iar pt. cele din Germania s-au afisat…..un pret, care nu stim ce reprezinta!!! De ce nu s-au afisat separat cele 2 magazine si apoi sa se faca media. Oare ce iesea atunci???
5. Si ultimul lucru, cel mai urat!!! De ce conversia preturilor din euro in lei si invers se face la cursuri diferite, cu DEZAVANTAJ pt. Rmomania?
Sigur mai sunt si altele, dar ma opresc aici. Daca veti cantari corect preturile, diverenta de bani SIGUR va fi mai mare!
Nu incercati sa invrajbiti oamenii cu minciuni!!!
Salutare, Marius!
Nu as vrea sa fii atat de vehement, mai ales ca ai intrat pe blogul meu personal nu in articolul din Gandul.info. De la inceputul anului locuiesc in Frankfurt si am inceput sa scriu pe blog despre experienta de aici, inclusiv din pespectiva preturilor. Tocmai ce-am fost in Belrin cateva zile si pot sa-ti spun ca preturile sunt similare Frankfurtului, oras destul de scump oricum. Nu am vrut decat sa arat faptul ca avand aceeasi suma la dispozitie in Germania cumperi sensibil mai multe alimente importante in comparatie cu Romania. Am ales Rewe pentru ca supermarketul e foarte prezent in Frankfurt. Iar despre Hit, de acolo ne facem noi cumparaturile pentru ca au o gama foarte variata de produse. Preturile sunt comparabile in cele doua, nu am sesizat diferente majore incat sa prefer unul sau altul. Nu mergem la Aldi sau Hit pentru ca au gama foarte redusa de produse. In rest, sa auzim de bine!
Salut.
Principala vina nu o ai tu, care i-ai ajutat pe cei de la GANDUL sa faca aceasta comparatie, ci ei, pentru ca au ales cele mai scumpe magazine din Romania si pentru ca au facut conversia leu-euro dupa bunul lor plac. Deci, te rog sa ma scuzi daca te-am suparat cu ceva! Nu am facut-o cu intentie.
Ultima data cand am fos in Germania, in luna Ianuarie 2015, de curiozitate m-am uitat si eu la cateva produse dintr-un supermarket (nu mai stiu care, cred ca era Billa….. si Lidl), sa fac si eu o comparatie cu preturile din Romania. La toate care m-am uitat erau cam dublu. Singurele care erau doar PUTIN mai scumpe decat in Romania erau ceva dulciuri de la Lidl (care, se stie, sunt aduse din acelasi loc si in Germania si in Romania).
Si, daca vrei, o alta comparatie a facut-o un italian care a venit in TImisoara pentru cateva saptamani si s-a socat cat de ieftine sunt produsele aici fata de Italia (am vorbit personal cu el, avand o revista de Kaufland in fata). Si mi-a dat mai multe exemple de produse….(nu mai intru in detalii)
Despre Franta si Anglia nu cred ca are rost sa discutam. Am fost anul trecut acolo si am ramas socat cat de scumpa ii viata acolo!
Oricum, Gandul ii un fel de can-can…..sub acoperire. Nu trebuie luat in seama chiar asa de serios!
Salutare din nou,
Nici o suparare…Dar sa stii ca mie tot mi se pare ca in Germania alimentele sunt mai ieftine ca-n Romania….Si noi nu mergem la Billa sau Lidl sau Aldi…asa si in Romania….cred ca totusi cei de la Gandul au facut o comparatie cu cele mai populare supermaketuri….asa cum Rewe e in Frankfurt peste tot asa si Mega Image e la fiecare colt de strada in Bucuresti….sambata dimineata noi mergem sa facem cumparaturi care ne ajung cam pana joi….dam un maxim de 30 euro….nu cred ca o sa dai vreodata in Romania 150 de lei (rotunjit) pentru mancare care sa-ti ajunga aproape o saptamana pentru 2 persoane….in cos avem carne (pui, porc), legume si chiar dulciuri. Ce-i drept mancam mancare gatita si cam o data pe saptamana iesim sa mancam in oras. Iti multumesc ca ma citesti 🙂
Tin sa va anunt ca ati scris niste informatii total gresite,am trait si muncit 12 ani in Italia si preturile la alimente sunt mult mai mici ,nemaivorbind de calitatea net superioara.Va rog sa va mai informati cu privere la preturile din afara care sunt mult mai mici
Stimate domnule Sandel, preturile sunt luate de pe bon. Cred ca doreati sa comentati la articolul din ziarul Gandul, pentru ca si eu acelasi lucru l-am remarcat: preturile din Germania sunt uneori si mai mici ca cel din Romania, calitatea net superioara….in schimb salarile din Romania sunt atat de mici fata de ce e in Germania
Interesanta comparatia si in acelasi timp extrem de utila. Cautam de mult timp un asa zis studiu. Fiind in nordul Germaniei de mai multi ani, m-a interesat care este diferenta de pret la alimentele de baza intre Romania si Germania. Raportat la venitul mediu, clar Romania sta mai prost, chiar daca aici unele preturi sunt uneori cu ceva mai mari
Salut, Cristian, comentariul tau a ajuns tocmai pe blogul meu. De la inceputul anului si eu locuiesc in Germania, in Frankfurt si inteleg perfect ce spui tu.
Super interesant, noi ne-am mutat in frankfurt de vreo 3 luni si evident nu am luat la pas toate magazinele, dar articolul tau ne-a ajutat….Felicitări….poate o sa te mai deranjezi sa ne mai impartasesti din experientele tale
O zi faină
Wilkommen, Stefania! 🙂 Felicitari pentru mutare! Scuze ca raspund cu intarziere! Te mai astept cu intrebari si aici si pe Facebook