Imigrantule, Germania te vrea integrat

Am ajuns aici cu un bagaj minim de cunoștinte de limbă germană. Cât să știu cum mă cheamă, de unde vin și unde locuiesc. Evident că primul pas a fost să continui să învăț limba. De Institutul Goethe nu mă puteam atinge. Așa am ajuns la VHS – Volkshochschule, un fel de școală pentru oameni mari. Pe lângă cursurile de limbă (engleză, franceză, chineză, spaniolă și germană pentru străini), au și cursuri de reprofilare profesională.

Sistemul e foarte simplu. Te duci acolo, cu minim jumătate de oră față de intervalul orar afișat (pentru că este o școala foarte populară și nu pot vedea decât vreo 50 de persoane de zi), ești trecut pe o listă și primești un bon de ordine. Profesorul care face lista te întreabă ce dorești de la ei. Dacă răspunsul tău e că vrei să înveți germană și dorești să o faci mai ieftin, o să-ți dea o hârtie de completat pe care s-o trimiți la Biroul de Emigrări prin care soliciți să faci cursul de integrare.

Ce înseamnă curs de integrare? E un curs cu nimic diferit față de cel normal de limbă, dar pentru care vei ajunge să plătești cu 60% mai puțin, adica 120 de euro. Restul e acoperit de Biroul de Emigrări. Reducerea este valabilă până ajungi la nivelul B1, câte 100 de ore pentru fiecare nivel intermediar. Eu am început de la A1.2. Am intrat deja în modulul A2.1. La finalul cursului, va exista un examen de limbă pe care ești cam nevoit să-l treci. După fiecare modul dus la bun sfârșit, vei primi și un atestat de la VHS. Nu știu cât de recunoscut e, dar rău clar nu poate face.

În funcție de preferințe, poți merge la cursuri dimineața sau seara, de 4 ori pe săptămână, de 3 ori sau chiar de 5 ori pe săptămână, câte 3 ore pe zi. După nivelul B1, poți continua să faci cursuri, dar le vei plăti integral.

De la Biroul de Emigrări – BAMF primești prin poștă o hârtie prin care îți aprobă cererea, cu care te duci din nou la VHS să dai testul de plasare și să-ți spună când ai putea să începi cursurile.

Primul modul de curs

Mie întotdeauna mi-a plăcut la școală. Eram foarte conștiincioasă, îmi făceam temele, învățam. N-am excelat niciodată, dar măcar încercam și mă chinuiam. La școală ca om mare e deja diferit. Unele lucruri le înțelegi mai repede, pe altele mai greu. Ai tendința să uiți mai repede, dar pe de altă parte, eu cel puțin, sunt mai determinată. Toți la curs avem o oarecare determinare să învățăm germană. De asta venim la curs. Suntem de peste tot: Italia, Bosnia, Croația, Bulgaria, India, România, Moldova sau Siria. Cel mai tânăr e Antonio, student la Arhiectură aici în Frankfurt. Doamna Dima e din București, iar ultimii 7 ani a fost casieră în Italia. Acum încearcă să-și găsească un loc aici. Ion e din Moldova. Vorbește binișor chiar dacă face greșeli. Tsvetomir, un bulgar viitor tătic vorbește cu lejeritate în germană. E nevoit s-o vorbească cu șeful lui care nu știe decât germană și spaniolă. Cu Josipa din Bosnia sunt mereu într-o competiție prietenească, care din noi are mai puține greșeli la vreun test. Mirko are peste 50 de ani. Fața lui transmite că îi e greu. Se plânge că nu prea are timp să învețe acasă, dar nu se lasă. Încearcă, ce chinuie….și până la urmă o să-i iasă. Marion e mândră de proveniența ei, dar orice ar face nu reușește să scape de accentul american. Iar Sheetal stă lângă mine la fiecare curs, ne ajutăm, ne mai consultăm, facem echipă la exercițiile de grup. A învățat noțiunile de bază de pe Babbel.com. Tamim venit din Siria se simte foarte singur. Știe că aici îi va fi mai bine, dar îi lipsește familia de acasă.

Cele două profe vor fi cu noi până la final. Încă 4 module de câte 100 de oră. Mira, bulgăroică de naționalitate, mai soft și cu un accent mai ușor de înțeles și Annette, o nemțoaică adevărată, profesoară și de franceză și spaniolă, care ne ceartă de fiecare dată că nu ne facem temele. Bineînțeles că încă de la prima oră ne-au vorbit în germană. Pe ici pe colo mai dădeau câte-o explicație în engleză. Și nouă la început ne era ușor să vorbim între noi în engleză, dar după o lună jumate am ajuns să ne încurajăm să o dăm pe germană, cu greșeli cu tot. Pe deasupra mai sunt dintre noi care nu știu engleză, așa că de voie de nevoie, vorbim în germană. Atât cât ne pricepem.

Primul modul s-a încheiat cu un picnic pe malul râului unde am mai povestit una alta, în engleză, în germană. Cum știa fiecare și cu profa corectându-ne acolo unde era cazul. În modulul actual n-am rămas în aceeași formulă. Robert, americanul din Baltimore a promis că atunci când o să i se mărească salariul o să-l continue, iar Sotiris cipriotul profesor de chimie și cu nevastă bancheră revine la cursuri în septembrie. Dar avem alți colegi, Jessica din Nicaragua, Victor din Spania, Mitko din Macedonia sau Smaranda, bucovineancă de-a noastră. O sa fim la școală până la jumătatea lui iulie.

După vacanța de vară, înapoi la studiu din 8 septembrie.

 

17 thoughts on “Imigrantule, Germania te vrea integrat”

 1. Buna Andreea. Eu am facut un Integrationkurs la fel ca tine si am luat examenul si certificatul pt nivelul B1. Intrebarea mea este are sens sa continuu in B2, avand in vedere faptul ca il si platesc? Ajuta cu ceva? Eu mi-am cumparat singur cartile de B2 si invat acasa, cand am timp, exact dupa modelul facut la scoala la cursul de intergare. Si ar mai fi o intrebare, daca cumva esti in tema si ai binevointa sa imi spui. Eu venind din Romania, nu mi-a fost recunoscuta scoala aici (cum cred ca se intampla la majoritatea). Ar fi sanse sa fac un Ausbildung, tinand cont ca am certificat de limba B1 si ca am liceul terminat in Romania (am si facultatea facuta. dar asta nu conteaza pt Ausbildung din cate stiu eu). Daca m-ai putea edifica ti-as fi recunoscator. Multumesc, Cristian Gruber

  1. Draga Cristian,
   Multumesc de vizita in primul rand. In al doilea, felicitari pentru certificat. Pe al meu inca il astept, am dat examenul acum 2 saptamani. Eu am decis sa continui sa merg la scoala. Tocmai ce termin modulul B1+1, urmeaza B1+2 si abia apoi B2. Ce pot sa-ti spun e ca…din punctul meu de vedere incepe sa se complice treaba. Gramatica e aceeasi invata pana acum, dar peste care se adauga noi si noi reguli si exceptii de la reguli. Tragedia e la fraza si la cuvintele necunoscute…totul se complica, sunt din ce in ce mai multe, profa nu mai explica absolut deloc in engleza ca deh, suntem oameni mari acum…ne tot spune sa gandim direct in germana…eu una n-as renunta la cursuri ca ma cunosc si stiu ca nu m-as tine de treaba, mereu ar interveni ceva si mi-as promite ca las ca fac maine 3 ore si o sa ajung sa nu fac nimic. Cat despre Ausbildung, nu e regula general valabila ca daca ai B1 poti face orice. Sunt domenii care cer pana la C1…cred ca mai intai ar trebui sa te hotarasti in ce domeniu vrei sa faci si apoi sa cauti info si sa vezi ce nivel de germana iti trebuie. Dar iti recomand sa te mai gandesti un pic cu germana…ai putea face asa: invata acasa cele doua module B1+ (eu fac dupa Aspekte neu) si poti merge ulterior sa dai testul de plasare si sa continui scoala de la B2…sincer si eu am vrut sa sar peste B1+ fix pe acelasi considernt, ca le fac acasa ce mai dau bani (mai ales ca de acum le platesc integral) dar una dintre profe mi-a zis sa nu fac asta, mai bine langsam dar temeinic. Sper ca te-am ajutat cat de cat

   1. Andreea, iti multumesc si eu pentru amabilitate si pentru raspuns. Evident ca raspunsul tau e mai mult decat util. Eu as fi continuat, insa am doua problemea aici: una, si cea principala e timpul. Nu am timp dimineata decat 2 – 3 zile pe saptamana si neregulat din cauza ca vreau sa si lucrez pentru a ma putea intretine si nu cred ca acestea se predau si dupa masa, si in al doilea rand, daca poti, as dori sa stiu care sunt costurile integrale pentu B1+ si B2. Nu in ultimul rand, ajuta la ceva faptul ca mai iau o diploma in plus? La Arbeitsamt am intrebat si au zis ca pe ei nu ii intereseaza nivelul din diplome atata timp cat pot vorbi si mai mult, pot intelege destul. Si inainte de a nu mai merge la curs am inteles ca, premergator accesului in B2, se facea un curs pregatitor. Probabil ca va trebui sa particip si la ala, in caz ca voi merge din nou. Necazul e ca fara acest Ausbildung aici in Germania lucrurile se complica. Si pt a face acest Ausbildung, trebuie sa ai un nivel de limba decent, deci . din nou, SprachKurs. E un cerc vicios de care sincer nu ma gandeam ca ma voi lovi cand am venit. Mi se pare foarte importanta problema asta cu Ausbildungul, intrucat aici, chiar daca eu am terminat o univesritate, fara Ausbildung posibilitatile de a face ceva sunt limitate. Dar ce sa facem, sunt alte reguli. Oricum, lb. germana e un impediment serios in a face ceva aici, pe langa strictetea si multitudinea de reguli care complica existenta , si din punctul asta de vedere am fost de multe ori descurajat si am vrut sa abandonez treaba si sa plec. Pana la urma cred ca voi mai incerca anul asta, sa vad ce iasa. Multumesc inca o data si am sa te urmaresc in continuare, in speranta ca informatiile regasite vor fi la fel de utile ca si pana acum. Toate bune!

    1. Inca nu stiu cat vor costa cele de B2, cele de B1+ sunt 300 de euro fiecare modul de cate 100 de ore, fiind vorba de doua module. In ce oras stai? eu merg la scoala seara de la 18:00 la 21:00, pentru ca in timpul zilei lucrez….de 3 pe saptamana, verifica si varianta asta de mers la scoala….nu e vorba de diplome, e vorba ca desi ai zice ca sunt module B1, sunt foarte stufoase…ti-am zis incepe sa se complice si daca sari etapa iti va fi mai greu sa recuperezi…cat despre Ausbildung, depinde foarte mult in ce domeniu vrei sa lucrezi si ce experienta anterioara ai…cand mergeam la interviuri nu mi-a cerut nimeni sa-mi traduc diplomele sau sa fac studii suplimentare de echivalare….de asta zic ca depinde de la domeniu la domeniu….insa, limba e mai mult decat necesara. in meseria mea imi trebuie un C2 dar nu asa pe hartie, ci cu experienta in scris si la vorbit….asa ca….mai am pana sa ajung acolo

     1. Eu sunt intr-un orasel in nord, Bremerhaven, aproape de Bremen, si aici nu am gasit cursuri decat dimineata. Eu am facut informatica in Romania, atat liceul cat si universtitatea, dar aici nici macar liceul nu mi-l recunosc si imi cer sa fac Ausbildung. Adica din nou trei ani. Tu ce meserie ai? Exista posibilitatea sa plec de aici de aici, in alt oras unde se cauta specializarea mea, dar, neavand acolo chirie, nici nu o sa primesc pana nu am job. Deci practic nu pot pleca asa la risc. Referitor la limba, cred eu ca de la nivelul B1 in sus se complica serios problema, nu mai vorbesc de nivelele C1-C2. Si as putea zice ca de vorbit as reusi, dar de inteles imi e imposibil. Oricum nu caut beneficii neaparat aici, pentru ca daca nu o sa gasesc in timp util ceva in domeniul studiat imi sta in gand sa nu mai pierd vremea si sa ma duc acasa. Sa incep din nou trei ani doar pentru ca n-au ei chef sa recunoasca diploma mea mi se pare prea mult, si iti dai seama da in astia trei ani trebuie sa ma si intretin aici. Practic cu curs de limba, cu Ausbildung si cu toate astea 3-5 ani esti blocat. De-abia dupa se pune teoretic problema angajarii intr-un job cat de cat… Eu am fost la interviuri si toti mi-au dat flit zicandu-mi ca fara Ausbildung nu am sanse, si fac asta de doi ani deja, motiv pentru care cred ca nu se poate face nimic aici…

 2. Buna dragilor,

  Sunt bucuroasa sa citesc o scurta istorisire a unei conationale ajunsa in Germania si mai mult ma bucura faptul ca ai rusit sa iti construiesti, in timp, o cariera! Te felicit pentru decizie si evident pentru realizari!
  Eu sunt in Germania din aprilie 2017 si inca ma lupt pt a-mi gasi un loc de munca full zeit si mai ales cu care sa ma identific… si imi doresc enorm sa continui cursurile de limba germana nivel B2 si C1. In acest moment am doar certificatul de b1 si asta pentru ca nu am fost ajutata de stat pe mai departe, iar eu nu imi pot sustine financiar aceasta dorinta…
  am lucrat timp de 6 luni in Endkontrolle intr-o mica fabricuta, apoi am fost sustinuta timp de 6 luni de Jobcenter si nu va zic cat am tras si luptat pt asta….apoi o luna am fost in afara oricarui suport , urmand sa imi gasesc un job la un salon de bronzat dar…din pacate in teil zeit si cu minimul pe economie….adevarul este ca nu imi place deloc ceea ce fac…si e un chin psihic zilnic din mult prea multe puncte de vedere…
  dar ..
  imi doresc sa raman in Germania si sa evoluez, vreau mult sa-mi pot echivala studiile, dar as vrea sa ma dezvolt si pe o noua latura profesionala si sa studiez pe mai departe…dar pentru aceste lucruri am nevoie de un job ok, pt a-mi putea indeplini obiectivele.
  cert este ca sunt intr-un oras extrem de slab dezvoltat, fara oportunitati si foarte imbatranit…ceea ce ma deprima total!
  Sunt convinsa ca multi dintre romani s-au confruntat cu probleme mari, ca s-au chinuit nespus si ca au intampinat dificultati zilnice…dar, sper ca la un moment dat, sa simtim ca toate eforturile nu au fost in zadar!
  Va doresc un an nou cat mai bun!

  1. Draga Lavinia,
   bine-ai venit pe la mine, desi n-am mai scris de atat de multa vreme ca mi se face rusine. Da, nu e usor, te inteleg prea bine, cu atat mai mult cu cat orasul in care stai e mic si putin dezvoltat. Ai incercat sa-ti cauti ceva in alte orase mai mari? Pe ce site-uri cauti job? Ai incercat Indeed.de? Asta mi se pare mie cel mai ok. Daca nu mai poti merge la cursuri sa continui cu B2, nu o lasa balta, exerseaza pe net, uita-te la stiri, citeste carti mici si usoare, in special Krimi (au cel mai usor vocabular). Ce-am mai invatat in toti anii astia de Germania e ca trebuie sa ai rabdare, un pic de curaj si incredere in tine ca totul o sa fie bine. Daca mai ai si alte intrebari sau te pot ajuta de la distanta, stii unde ma gasesti 🙂 Sa ai un an nou cat mai bun si bland cu tine!

 3. Buna seara! Fara cursurile de vorbire nu se poate face Ausbildung? As vrea sa fac Ausbildung la ALDI (depozit)
  Sunt de 4 ani in germania , vorbesc si inteleg cat de cat germana.. Stau prost la scris, pentru ca nu am scris niciodata in germana. Am invatat germana doar vorbind la munca cu colegii. Credeti ca am vreo sansa pentru a face acest Ausbildung? Sau trebuie sa fac cursurile de vorbire?
  Multumesc mult

 4. Buna ziua!
  Eu vreau sa imi termin liceul în România, apoi sa vin in Germania, sa fac cursuri pentru a învăța limba, dar eu nu prea inteleg in ce consta Ausbildungul, la finalul acestuia diploma este recunoscută internațional sau cel putin in Romania? In ce domenii ma pot orienta? (Am inteles ca aproape orice Si nu inteleg ce inseamna acel “orice”) .
  Sunt foarte putin informată, va rog daca ati putea sa imi explicați, m-ati ajuta enorm!

 5. Buna ziua!
  Eu vreau sa imi termin liceul în România, apoi sa vin in Germania si sa imi continui studiile făcând cursuri pentru limba germană, apoi sa urmez Ausbildung, însă eu sunt slab informată, la terminarea acestuia diploma este recunoscută internațional sau cel putin in Romania? Spre exemplu in ce domenii se poate face acest Ausbildung? ( Am inteles ca in orice, dar în ce consta acel “orice”)
  Sper sa aveti timp sa raspundeti, va multumesc, o zi bună va doresc !

 6. Bună, Andreea. Căutând răspunsuri la întrebările pe care le am în legătură cu mai multe lucruri, am dat peste articolul tău. Sunt nou venit în Germania şi am multe nelămuriri. Aş vrea să mă înscriu la cursul pentru limbă, dar nu ştiu ce trebuie să fac exact. Trebuie să mă înscriu într-o perioadă anume? Sau înscrierile se pot face în orice perioadă a anului? Cea de-a doua nelămurire pe care o am, şi nu găsesc un răspuns concret niciunde, este: eu am o diplomă de pregatire duală. Am făcut cursurile în România, au durat 3 ani, un fel de şcoală în stil german, sistem dual. În aceşti 3 ani am făcut teorie în şcoală dar am făcut mai multă practică într-o întreprindere(mai exact la DM drogherie markt). La final am obţinut diploma de comerciant-vânzător. Am fost informat de către şcoală că această diplomă este recunoscută în UE. Acum sunt curios dacă va fi recunoscută şi aici, după ce o voi traduce. Pe lângă aceasta diplomă am şi diplomă de liceu(fără bac). Ideea este în felul următor.. eu imi doresc mult să mă înscriu aici la o şcoală, dupa ce termin cu limba. Problema este că nu ştiu dacă am nevoie de bacalaureat pentru a face un ausbildung. Aici este marea mea nelămurire. Când voi merge să mă înscriu pentru ausbildung, mi se va cere diploma din Ro? Depinde de ce fel de ausbildung aleg sa urmez? De ex daca vreau sa fac un ausbildung pentru vanzator s-ar putea sa nu mi se ceara bac-ul, dar daca aleg sa fac un ausbildung de educator sa mi se ceara? In funcţie de profesia pe care o alegi? Eu îmi doresc să lucrez ca asistent social. Aştept răspunsul tău si sper ca m am facut inteles. Toate cele bune!

  1. Salut, Alin! Scuze de intarziere, dar blogul e cam in moare clinica. Singura intrebare la care iti pot raspunde e cea legata de cursurile de germana, te poti inscrie oricand si vei incepe in functie de cum se completeaza grupa. Nu stiu insa cum s-a schimbat situatia acum pe timpul corona. Insa ca oriunde, cel mai bine e sa intrebi la scoala la care vei vrea sa faci cursurile. In ceea ce priveste studiile, n-am nici cea mai vaga idee pentru ca din fericire la mine nu a fost niciodata nevoie sa mi le echivalez. Dar probabil si aici trebuie sa gaseste institutia la care sa intrebi.

  1. Buna ziua Roxana, pai ca peste tot, la cursurile de germana te poti inscrie mergand la o scoala. Acolo iti vor da toate indicatiile.

 7. Buna tuturor!
  Sunt Crina (41 ani ) si locuiesc în apropiere de Augsburg de aprox. 1 an. M-am înscris la un curs de integrare pentru a învăța lb germana 5 h/zi, 5 zile/săptămână. Am început cursul in luna februarie 2020 si ar fi trebuit sa îl termin prin oct.-noi. 2020. Virusul Corona a creat multe destabilizări si s-au făcut multe pauze la curs.
  Am un job full-time la Mc Donald’s, dupa-amiaza dupa cursul zilnic de limbă germana.
  Ma sustin singura financiar, curs, chirie, transport…etc… din salariul minim pe economie câștigat la Mc cu chin.
  Pot susține ca este foarte greu și obositor. La curs, cei 2 profesori vorbesc numai lb germana, la munca lucrez cu străini (Turcia, Kosovo, Syria, Afganistan, Filipine, etc). Desi eu vorbesc fluent limba engleza si-mi place, nemții o urăsc.
  As vrea sa fac un Ausbildung dupa terminarea cursului, nivel B1, dar încă nu m-am hotărât.
  Asistent radiolog este o meserie pe viață și bănoasă, in cazul în care poți face asta…sa vezi sânge, oameni bolnavi, etc.
  Va urez tuturor Hotărâre, Efort și Timp ca să reușiți tot ce va doriți!
  🙏🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *