Util în Berlin

  1. Berlin Welcome Card. Ai acces nelimitat la transportul în comun din oraș (plus aeroport) – autobuze, tramvaie, U-Bahn și S-Bahn, în funcție de perioada de ședere și zonele prin care te plimbi. Dacă ți-l iei pe cel care e valabil și în zona C, află de la mine că te poți plimba cu el și cu transportul în comun din localițățile din zona respectivă, inclusiv Potsdam. Restul reducerilor cu care vor să-ți ia ochii sunt apă de ploaie, pentru că au niște adnotări care te descurajează – da, ai reducere 25% dacă achiziționezi întreg pachetul care te costă x euro. Prețuri și opțiuni aici: http://www.berlin-welcomecard.de/en
  2. Traseele autobuzelor 100 și 200. Cele două ar putea trece foarte ușor ca autobuze turistice, dar nu. Sunt autobuze normale, double decker cu un super traseu prin centrul orașului, cu capăt de linie în Estul Berlinului, atât de familiar nouă.
  3. Panoramapunkt. În Alexanderplatz tronează impunător Turnul de Televiziune. De la peste 200m vezi orașul de sus, dar cu un preț. Începând de la 13 euro, cu early bird. Variata ieftină – Panoramapunkt în Potsdamer Platz. Pentru 6,50 euro urci cu cel mai rapid lift din Europa la etajele 24 și 25 ale unei clădiri de birouri, aflată acum pe unde trecea chiar el, zidul.
  4. Curry Wurst. Specialitate locală, servită la orice colț de stradă cu o mână de cartofi prăjiți și bere rece. Și tot la capitolul gastronomie, am descoperit un fel de fast-food asiatic, Asia Gourment. Fericire pe noi ca au restaurant și in Frankfurt. Ce e fain aici, la restaurantele asiatice, chinezenești, thai, bucătarii sunt de-ai lor. Cine altcineva să știe bucătăria locală?
  5. Vizită la Bundestag. Intri aici https://visite.bundestag.de și în funcție de disponibilitate îți poți alege ziua și ora la care poți urca în cupola Parlamentului Germaniei. În funcție de programul parlamentar poate ai noroc și te bucuri de un tur ghidat și prin sălile de ședintă. Totul gratuit și foarte nemțește pregătit.
  6. Insula Muzeelor. Raiul pe pământ pentru cei cărora le plac muzeele. Pentru cei care preferă strada, Berlinul e un muzeu în aer liber.
  7. Hărți și ghiduri. Nu da bani pe ele. De cum aterizezi, găsești în aeroport hărți gratuite care includ cele mai importante zone din oraș.
  8. Obiectivele gratuite. Zidul Berlinului, Check Point Charlie, Memorialul Holacaustului, Topografia Teorii. Pe toate le găsești pe hartă.
  9. Buncărul lui Hitler. În zona Voßstraße. Așteaptă-te să găsești o plăcuță care nu face decât să confirme faptul că există legende că buncărul s-ar fi aflat acolo.
  10. Palatul Sansouci Postdam. L-am văzut pe interior, nu aș recomanda nimănui să încerce experiența. E mic, vizita durează 15 minute, puțin impresionant, intrare scumpă ca deh, e site UNESCO. Mai impresionantă e grădina palatului. Și poți folosi banii pentru o intrare într-un palat adevărat cum e Neues Palais.

Credits cover photo: https://www.facebook.com/Berlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *